duminică, 30 noiembrie 2008

treizeci noiembrie


O voce obosita, anunta ca astazi va fi o zi insorita, apoi incepe o reclama la nu stiu ce expozitie, plictisitor.. schimb postul, o doamna frumoasa imi spune ca astazi este ziua cea mare, se voteaza, mi se face sila. Il inchid si arunc telcomanda, mereu a avut ea de suferit si nu cei de pe sticla.

Ma imbrac si plec. Trantesc usa..asa .. ca sa se stie ca ma intorc. Merg aiurea pe strazi ce le'am strabatut de atatea ori in paispe ani, de cand m'am mutat in orasul de langa mare. Imi aduc aminte fiecare pas, fiecare zi, fiecare zambet, fiecare tipat, de pe fiecare strada.

E o zi prea frumoasa pentru un sfarsit de toamna, gata.. s'a dus si ea.. de maine vine iarna, spiritul Craciunului si'a intrat in rol, iar beculetele, patinuarul, vinul fiert, ploverele, entuziasmul ca mai sunt numai trei saptamni, au venit din nou sa isi spune povestea lor.

Incep sa imi tarasc picioarele, parca o aud pe mama spunand " mergi frumos, cand am sa te vad si pe tine ca pe o domnisoara" , mereu ma prefaceam ca nu o aud, imi placea sa merg asa, sa am pantalonii usor cazuti, si o pereche de shuzi cu talpa tocita, tricouri largi, si un ghiozdan verde ce a trait multe.

Uneori am impresia ca sentimentele sunt menite sa se repete, poate ca nu.. habar nu am. O ultima frunza a cazut la pamant, ii zambesc, parca i'as sopti ca ne vedem la primavara, dar nu.. trec.. o las in spate, asa cum am facut si cu celelate, poate si ceilalalti. Mi se face dor. Si imi imaginez cum ar fi daca..
Daca ce? aaahh.. daca ar fi fost altfel, dar nu a fost! Ma incrunt, si mi'as dori sa nu iti fi sters numarul din agenda, sa te sun, si sa iti spun ca a venit iarna, mai stii cat de mult iubeai iarna?

Zile ca astea nu se uita prea usor. Greu mai gasesti un parc plin de copii impreuna cu parintii lor, o plaja plina de oameni ce si-au gasit perechea, chiar si un mall plin de ciudati, un bar in care sa nu gasesti unde sa stai. E duminica. Dar parca zici ca nu'i.

Ce ar fi daca m'as duce pe strada unde copii mereu jucau sotron si mirosea a placinta, nu am mai trecut de mult pe acolo. Oare esti acasa?